Zuiderhage
Het nieuwe stadsdeel van Lelystad

In de komende jaren wordt Lelystad uitgebreid met een ambitieus nieuw stadsdeel, gelegen ten zuiden van de bestaande stad tussen het Hollandse Hout en de A6. Zuiderhage zal ruimte bieden aan ongeveer 25.000 inwoners die in harmonie met de natuur en elkaar gaan leven.

Niet zomaar een woonwijk

Zuiderhage is niet zomaar een woonwijk, maar een compleet nieuwe samenleving die inspeelt op grote maatschappelijke uitdagingen zoals woningnood, klimaatadaptatie, energietransitie, en circulaire economie. Met de toevoeging van 9.000 tot 16.000 woningen, waarvan twee derde betaalbaar zal zijn, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbouwopgave in Nederland.

Voor de uitwerking van de mastervisie beginnen we met het opstellen van een omgevingsplan. Hiervoor organiseren we verschillende bijeenkomsten. Op deze pagina blijft u op de hoogte van dit proces en kunt u deelnemen tijdens het proces. Het omgevingsplan is een onderdeel van de totale ontwikkeling van Zuiderhage. Ook na het vaststellen van het omgevingsplan gaan we verder in gesprek met inwoners, maatschappelijke organisaties en marktpartijen.


Op dit moment is de voorbereiding van fase 1 begonnen. In deze fase gaan we concreet aan de slag met de invulling van 3 buurtschappen. Hoe we belanghebbenden en andere geïnteresseerden gaan betrekken verschilt per buurtschap. In de maand mei zijn we met die plannen bezig.
In juni delen we daar meer over op deze pagina. Wilt u hierover een bericht krijgen? Meld u dan aan via aanmeldformulier op deze pagina.

Wat is een omgevingsplan?

Een omgevingsplan is een document van de gemeente dat alle regels bevat over de fysieke leefomgeving in een bepaald gebied. Dit type plan maakt deel uit van de nieuwe Omgevingswet. Omgevingsplannen vervangen eerdere plannen zoals het bestemmingsplan en sommige verordeningen.
Het omgevingsplan bepaalt wat er in een gebied mag gebeuren, zoals bouwactiviteiten, milieubeheer, waterbeheer en de bescherming van cultureel erfgoed. Het is bedoeld voor iedereen die woont, werkt of plannen heeft in een bepaalde gemeente. Bijvoorbeeld inwoners die willen (ver)bouwen of ondernemers die een bedrijf willen starten of uitbreiden

Wat is een buurtschap?

Zuiderhage is de naam van het stadsdeel. Dat stadsdeel bestaat straks uit verschillende buurtschappen. Tussen de buurtschappen is er veel natuur aanwezig. Er wordt gewoond, gewerkt, geleerd, gesport en gespeeld in en rondom deze compacte buurtschappen. Er wordt ingezet op een grote diversiteit woningen en bijbehorende voorzieningen. Deze diversiteit wordt ontleend aan de verschillen in ligging, omvang en dichtheid tussen de buurtschappen. Door hun compactheid sluiten ze goed aan op de menselijke maat. Ieder buurtschap heeft een centraal punt. Hierdoor wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd. Afhankelijk van het aantal bewoners zijn er ook specifieke voorzieningen aanwezig.

Een indruk van deze buurtschappen kunt u krijgen de mastervisie.
Mastervisie

Gebied van Zuiderhage

Het gebied tussen Hollandse hout en de A6 ten zuide van Warande het gebied van Zuiderhage

Nieuws

Nieuwe stap gezet voor grootschalige woningbouw ZuiderC
Vrijdag 27 september 2024 is de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf getekend. Daarmee is de realisatie van de eerste fase van 2.000 woningen van ZuiderC een stap dichterbij gekomen.
Wethouder Dennis Grimbergen schud de hand met Directeur gebieds- en vastgoedontwikkeling Rijksvastgoedbedrijf Tessa Flantua
Nieuwe naam is een feit: ‘ZuiderC’ heet voortaan Zuiderhage
Maandag 4 november 2024 heeft het stadsdeel ‘ZuiderC’ officieel een definitieve naam gekregen: Zuiderhage. Deze naam werd feestelijk onthuld door wethouder Dennis Grimbergen en programmadirecteur Martijn van Berkel.
Projectbord met nieuwe naam wordt onthult
Bezoekers informatiemarkt Zuiderhage enthousiast over plannen
Maandag 10 maart 2025 was de eerste bijeenkomst voor het nieuwe stadsdeel Zuiderhage. De bijeenkomst werd goed bezocht door omwonenden en belangstellenden. Er waren stands met thema’s als wonen, natuur, duurzaamheid en verkeer. Ruim 200 mensen bezochten de bijeenkomst.
Foto van de ruimte met mensen aanwezig op de inloopbijeenkomst van 10 maart