Rondetafelgesprek met maatschappelijk organisaties

Afgelopen
19 maart 2025

Voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel gaat het ook om de ontwikkeling van voorzieningen. Hiervoor gaan we vroeg in gesprek met maatschappelijke organisaties om vroeg wensen, mogelijkheden op tafel te krijgen. Belangrijk voor de vorming van het omgevingsplan. Omdat in het omgevingsplan ook regels komen te staan over welke voorzieningen waar komen.
Voor deze bijeenkomst zijn alleen genodigden welkom.

Verslag rondetafelgesprekken met maatschappelijke organisaties

Er is een presentatie gegeven waarin zaken uit de mastervisie worden toegelicht. Na de presentatie gaan de aanwezigen in groepen uiteen om aan de hand van 3 thema’s met elkaar in gesprek te gaan. Thema 1: Synergie, thema 2: voorzieningen in buurtschappen, thema 3: wonen met zorg.

Hieronder wat er per tafel is besproken:

-        Tafel 1: synergie: veel positieve reacties en er worden veel kansen gezien om samenwerking en synergie te kunnen bevorderen. Hoe groei je mee met de ontwikkeling van wijken? Er is een wens voor de mogelijkheid tot functiewijziging: dynamisch in tijd (bijv. zoals de wissellocatie voor de scholen). Belangrijk punt is de wens om veel mix te hebben van verschillende doelgroepen. Niet te veel clusteren, ook niet in de campuszone.

-        Tafel 2: voorzieningen in buurtschappen: alle bestaande voorzieningen zijn genoemd, zoals speeltoestellen en sport. Daarnaast kwam naar voren dat er een goede ontmoetingsplek moet worden gecreëerd en dat faciliteren met spreekuren o.i.d. Er is gesproken over gezondheidszorg, wellicht in een tijdelijke vorm gedurende het realiseren van Zuiderhage. Er is meerdere malen aangegeven: rond fase 1 eerst af (ook qua terreininrichting) voordat je aan fase 2 begint. De leefbaarheid voor nieuwe bewoners is een belangrijk aandachtspunt. Wellicht is het soms mogelijk om tijdelijk al in fase 1 een centrum voorziening te creëren die later naar het centrum (buurtschap 5) kan worden verplaatst.

-        Tafel 3: wonen met zorg: er is behoefte aan ruimte om woningen met zorg te realiseren. Ook is er behoefte aan vervangende nieuwbouw. Rond de campus: wordt het nu een instellingen terrein i.p.v. geïntegreerd gebied met zorg? Er worden veel kansen gezien, maar er zijn veel randvoorwaarden op de flipover geplakt. Er speelt ook de vraag hoe houdbaar de clustering van de campus is, of dat het beter is om zorg(woningen) meer te verspreiden over de diverse buurtschappen. Voor de zomer zal er een visie vanuit zorg gereed zijn. Het is goed om dit ook af te stemmen met Zuiderhage, die gesprekken lopen ook.

Alle input wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen, zowel per buurtschap als in de omgevingsplanwijziging. De deelnemers krijgen een volledige terugkoppeling per mail.